Baggeraar Van Oord laat koraal voortplanten

De Nederlandse baggermaatschappij Van Oord werkt aan het opschalen van seksuele koraalvoortplanting. In een mobiel lab kweekt het bedrijf nieuwe koraalkolonies.

De nieuwe kolonies zijn bedoeld voor koraalrehabilitatieprojecten. Dit gebeurt volgens een innovatieve methode. Waar reguliere koraalkweek gebruik maakt van stekjes, zet Van Oord in op seksuele voortplanting. De voortplanting vindt plaats in de ReefGuard, een mobiel containerlaboratorium.

Het bedrijf verzamelt ei- en zaadcellen op het moment dat een koraalrif deze massaal vrijgeeft. In de ReefGuard worden de cellen vervolgens bevrucht. Na twee weken groeien is het jonge koraal klaar voor de zeebodem. De seksuele voortplantingsmethode resulteert in meer diversiteit. Dat is belangrijk voor een sterke populatie. De stekjesmethode komt neer op klonen, met als gevolg dat alle nieuwe stekjes exact dezelfde eigenschappen hebben.

Opschaling
Van Oord ontwikkelde de ReefGuard in samenwerking met marine-milieuspecialist Blue Linked. Volgens Michaël Laterveer, zeebioloog bij Blue Linked, maakt het mobiele laboratorium de opschaling van de koraalkweek mogelijk. “Als je een miljoen eitjes wegvangt, heb je na drie weken een miljoen kolonies”, zegt Laterveer in het Parool.

Na een succesvolle proef bezorgde de innovatieve methode Van Oord een herstelopdracht op de Bahama’s. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in 2016 voltooid. Met koraalrehabilitatieprojecten streeft Van Oord naar een een balans tussen baggerwerkzaamheden en natuurbehoud. In Nederland is het bedrijf onder andere betrokken bij de bouw van een windmolenpark.

Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl
Foto: René Lipmann