Nieuwe zeer giftige snoerworm in Oosterschelde

Er is een nieuwe soort snoerworm in de Oosterschelde aangetroffen, die zeer giftig is. Bioloog Marco Faasse ontdekte de soort al in 2012, maar dankzij DNA-onderzoek werd onlangs bekend dat het daadwerkelijk om een nieuwe soort gaat, meldt stichting Anemoon op Natuurbericht.nl.

Marco Faasse en Marianne Ligthart troffen in 2012 een viertal lichtoranje kleurige snoerwormen met een dikte van circa 2 millimeter aan in de Oosterschelde bij Zierikzee en St. Annaland. Met hulp van het laboratorium van de Virginia Commonwealth University werd duidelijk dat het om de Cephalothrix simula gaat. Dat is een soort die nog niet eerder in Nederland is waargenomen. De resultaten van het onderzoek werden in het wetenschappelijk tijdschrift Marine Biodiversity Records gepubliceerd.

Zeer giftig
Opmerkelijk is dat deze onopvallende snoerworm hetzelfde gif bevat als onder andere de zeer giftige Kogelvis. Cephalothrix simula, waar nog geen Nederlandse naam voor bestaat, is een exotische diersoort. Hij is waarschijnlijk meegelift in ballastwater van internationaal varende schepen, zo verklaart bioloog Peter H. van Bragt aan Radio 1. Deze exoot komt oorspronkelijk uit de noordwestelijke Stille Oceaan. Met de vondst komt het aantal soorten snoerwormen in Nederland op twintig.

Niet eten
Een enkele worm kan ongeveer 24 milligram Tetrodotoxine bevatten. Dat wil zeggen dat het eten van 1 tot 5 van deze kleine snoerwormen al dodelijk kan zijn. Peter H. Bragt van stichting Anemoon stelt in zijn verhaal op Natuurbericht.nl geruststellend vast: 'Gelukkig komt de worm niet op onze menukaart voor'.

door Tom Kiel - © Provinciale Zeeuwse