Zeehonden vallen bruinvissen aan in Noordzee

Grijze zeehonden vallen bruinvissen aan in de Noordzee, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

 

 

Bijtwonden op de lichamen van drie bruinvissen die in 2013 zijn aangespoeld op Nederlandse stranden langs de Noordzee bevatten DNA van grijze zeehonden. 

De wonden zijn toegebracht toen de bruinvissen nog leefden, zodat er sprake moet zijn geweest van dodelijke aanvallen op de dieren.   

Dat melden Nederlandse onderzoekers in de nieuwste editie van het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

DNA

Wetenschappers het NIOZ verrichtten sectie op ruim duizend bruinvissen die tussen 2010 en 2013 aanspoelden op Nederlandse stranden.

Op een kwart van de lichamen werden bijt- en nagelsporen aangetroffen die zijn ontstaan toen de bruinvissen nog leefden. De wonden zijn vermoedelijk het gevolg van aanvallen van grijze zeehonden.

Uiteindelijk slaagden de wetenschappers erin om in drie gevallen het DNA van de zeehonden op te sporen in de wonden.

Gek

Het is voor het eerst dat forensisch onderzoek naar DNA op kadavers in zee succesvol uitpakt. "Iedereen dacht dat we gek waren toen we het gingen proberen", verklaart hoofdonderzoeker Marik Leopold op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

De grijze zeehonden zien bruinvissen waarschijnlijk als prooi vanwege hun vet. Bij de verminkte dieren ontbraken namelijk grote stukken voedzaam spek. Het is nog onduidelijk hoe zeehonden er precies in slagen om bruinvissen te doden. 

Mensen

Het feit dat grijze zeehonden in staat zijn om bruinvissen te verwonden, suggereert volgens de Belgische bioloog Jan Haelters dat de dieren ook mensen zouden kunnen aanvallen. 

De wetenschapper van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen was niet bij het onderzoek betrokken. Maar hij roept in Science wel op tot waakzaamheid bij strandbezoekers en surfers. "Statistisch gezien zal er een keer een ongeluk gebeuren."

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis