top of page

RECENSIES

divemasters-3.jpg
tecrec-5_edited.jpg

"Na een hele prettige opleiding tot Divemaster gevolgd te hebben bij Chris en Dive Post, wist ik het zeker, het is nu tijd om de stap tot TEC duiken te maken. Aangezien de risico's bij TEC duiken verhoogd kunnen zijn was ik een stuk kritischer over waar ik de opleiding wilde volgen. Het kunnen veeleisende duiken zijn en goede training is essentieel om veilig te kunnen TEC duiken. Bij Chris had ik er het volste vertrouwen in dat dit wel goed zou komen. 

We zijn begonnen met de basis in Nederland, TEC40. Ik ben persoonlijk gek op theorie, dus ik kon mijn lol wel op tijdens het eerste gedeelte. :) De vaardigheden die je leert zijn veel lastiger dan je gewend bent, maar geen nood. Op het moment dat we extra oefening nodig hadden maakten we gewoon nog een extra duik met Chris, zodat het aan einde perfect ging en we er vertrouwen in hadden dat we een decompressieduik konden maken. Echt maatwerk.

We vervolgden onze opleiding in Egypte waar we voor TEC45 en TEC50 gingen, een echte aanrader. Prachtig koraal en fauna, heerlijk verblijf daar en ontzettend veel lol gehad. Veiligheid stond voorop, maar er was altijd ruimte voor een geintje. Ondanks dat de overheid het ons iets lastiger maakte vanwege het bezoek van de president, wist Chris er een mouw aan te passen en ons een geweldige duikreis te bezorgen. Aan het einde zat er nog een extraatje in, het uitproberen van Sidemount uitrusting. Klasse! Kan niet wachten tot de rest van de TEC opleiding."

Hylke Salverda

PADI Tec duiker sinds 2019 en PADI Divemaster sinds 2018

Rick van Groningen.jpg

Dive Master worden is leren en hard werken! Een Divemaster cursus bij Chris geeft je het gevoel dat je door de cursus heen zweeft. Zij heeft mij enorm geholpen een betere en completere duiker te worden. Tijdens de duiken geeft ze veel tips en tricks en tijdens het theorie gedeelte merk je helemaal wat een geweldige kennis ze over duiken heeft. Chris is een geweldige mentor en biedt een luisterend oor waar nodig. Ik heb super genoten van deze opleiding en wat hadden we een mooie duik in Zeeland om de Divemaster cursus mee af te sluiten. Ik wil Chris enorm bedanken voor deze geweldige ervaring en mijn start als PADI professional!

Rick van Groningen

PADI Divemaster sinds 2018

Foto 17-07-19 21 53 18_edited.jpg

De IDC bij Chris was een top ervaring! Ik heb er erg van genoten. Ik heb geleerd hoe je op een leuke manier les kan geven. De theoretische kennis werd naar een hoger niveau gebracht. De IDC was een weekend IDC en makkelijk te combineren met mijn werk. Alles waar we les in kregen gebeurde met een glimlach, echt top. Chris verandert werkelijk alle ‘problemen’ in iets positiefs en dit is een fijne eigenschap. Hierdoor had ik naast mijn drukke baan elke keer zin om in de weekenden aan de slag te gaan met de IDC. Ondanks de zenuwen op het PADI Instructeurs Examen was ik, dankzij de goede voorbereidingen , er helemaal klaar voor. Uiteraard ben ik  geslaagd!

Jochem Buizert

PADI Instructeur sinds 2018

idc mrt 18-3_edited.jpg

Chris, bedankt voor de Super voorbereidingen tijdens mijn IDC. Ik ging echt soepel het PADI Instructeurs Examen in en ook deze 2 dagen waren leuk. Je hebt “weer iemands leven voor ALTIJD beter gemaakt”. Ik ben nu Open Water Scuba Instructeur en ik kijk uit naar onze Instructeurs Specialties Diep, Self Reliant, Sidemount, Nitrox, Droogpak en Adaptive Techniques. 

George van de Heijden

PADI Instructeur sinds 2018

Ik heb veel plezier beleefd aan de IDC en heb heel veel geleerd en bijgeleerd. Ik heb dankzij Chris met succes het Instructeurs Examen afgerond. Vervolgens waren de Instructeur Specialties appeltje-eitje.  Thnkx voor je enthousiasme, support en de leuke tijd.

Rick van Dinter

PADI Instructeur sinds 2017

IMG_7323_edited.jpg

Heftig en uitgeput na 2 weken! Vol aan de bak, dat is hoe ik de IDC ervaren heb. Ook heel leuk en leerzaam. Ik ben er zo 1 van dat doe ik wel even…. Ha, kwam ik van een koude kermis thuis… de eerste dag ging alles mis en dacht ik dat wordt niks… dan komt Chris en na een goed gesprek, de volgende dag weer met frisse tegenzin aan de gang. Wat blijkt, ze had gelijk en daarna een prachtige tijd gehad.

Ondertussen heb ik de IDC en meer dan 12 Instructeur Specialties bij Chris gevolgd (nog niet uit geleerd) en haar manier van lesgeven ervaar ik als erg prettig. Wat een ervaring straalt ze uit. Wat mij bij zal blijven aan haar manier van opleiden is dat Chris ons leerde dat er een heel vriendelijke manier is om te communiceren met je cursisten. Met de PADI Smile :-) (ook al loopt je droogpak vol).

Chris heeft eindeloos geduld en laat diverse manieren zien hoe je een doel kunt bereiken. Tijdens het Instructeurs Examen bleek al snel dat de kandidaten die Chris heeft voorbereid erg goed opgeleid zijn. Dat bleek ook wel toen een aantal andere kandidaten in paniek schoten toen ze hoorde wat ze moesten doen terwijl wij alle skills tot in den treure al geoefend hadden. Ik raad iedereen die de IDC wil doen, aan om dat bij Chris bij Dive Post te volgen. Mocht je vragen hebben over hoe ik de IDC  (hoewel je dit al goed kan lezen), dan mag je altijd contact met mij opnemen via fun @ la-libertad-diving .com

Mark Al

PADI Instructeur sinds 2016

peter stoer.jpg

Twee jaar na mijn Divemaster Course besloot ik de volgende stap te  nemen:  de PADI IDC. Alleen: bij wie? Er zijn namelijk nogal wat CD’s in mijn omgeving. En natuurlijk wilde ik de beste. Ik heb me daarbij primair laten leiden door Anders Ericsson, een van ‘s werelds bekendste onderzoekers op het gebied van topprestaties. Hij stelt dat het 10.000 uur oefenen vraagt om ergens in uit te blinken. Het resultaat: zo kwam ik bij Chris Azab terecht, met haar meer dan 11.000 duiken en een lange lijst met door haar opgeleide instructeurs.

De IDC bij Chris en PADI IDC Center Dive Post was intensief en een geweldige ervaring. Strak georganiseerd, relaxed, veel humor en vooral erg toegespitst op persoonlijke manieren van leren. Dat helpt kandidaten, heb ik gezien en ervaren. En vooral: een IDC bij Chris is voortdurend gelinked aan de praktijk. Chris heeft voor elke casus  een voorbeeld uit haar eigen ervaring. Dat geeft een IDC bij haar een extra dimensie. Toen ik halverwege het IDC ziek werd en dus niet kon meedoen aan het IE, volgde een aangepast traject. Chris nodigde me uit om haar te assisteren bij diverse cursussen, waardoor een ‘live-action’ IDC volgde met een ongelofelijk steile leercurve. Het resultaat: natuurlijk zenuwen bij het IE, maar doordat Chris de lat erg hoog legt, was het feitelijk gewoon een kwestie van ‘doen’ en viel het woord ‘Excellent’ regelmatig uit de mond van de examiners.  Inmiddels aan het werk als instructeur.   Chris: wat een geweldige ervaring om door jou als instructeur te worden gevormd. Dank!

Peter Pot

PADI Instructeur sinds 2016

IDC skills gelukt.JPG

Nog maar twee maanden geleden slaagde ik na enthousiaste begeleiding van Chris voor mijn instructeursexamen. Eerlijk is eerlijk: in eerste instantie beschouwde ik de IDC als een 'moetje': ik was al instructeur bij een andere organisatie en had een baan aangeboden gekregen in Zanzibar, waarvoor de cross-over naar Padi noodzakelijk was. Niets bleek minder waar: in een paar weken tijd heb ik ontzettend veel geleerd en heel veel lol gehad. Chris wist de lesstof niet alleen feilloos aan te passen aan mijn achtergrond/ervaring, maar ook zeer concreet te linken aan mijn toekomstplannen: lesgegeven in Zanzibar.

Ondanks de leerzame en gezellige IDC was ik doodnerveus voor het IE. Een paar dagen later zou ik naar Zanzibar vliegen, dus failure was not an option. Toch zag ik al snel een verschil met andere kandidaten. Waar het merendeel bij het horen van de oefeningen in de stress schoot, merkte ik dat deze selectie me eigenlijk niet uitmaakte: ik had ze allemaal tijdens de IDC behandeld en wist precies wat ik moest doen. De lat ligt bij Chris hoog, terwijl er ruimte blijft voor individuele verschillen. Hierdoor valt het examen - achteraf gezien - heel erg mee.

Na twee maanden meedraaien tijdens het hoogseizoen van Zanzibar kan ik alleen maar concluderen dat Chris me niet alleen super begeleid heeft naar het examen toe, maar me ook geweldig voorbereid heeft op de mooiste baan ter wereld. Dankjewel!!!

Petra Meijer

PADI Instructeur sinds 2016

PADI Tec 45_edited_edited.jpg

Een aantal keren heb ik bij Chris Azab cursussen gevolgd op drie verschillende niveaus, recreatieve specialties, instructeurs specialties en TEC-cursussen. Ondanks haar enorme staat van dienst is ze zeer toegankelijk en behulpzaam. Ze heeft een enorme ervaring waar ze uit put bij het behandelen van zowel de theorie als de praktijk, en daar doe ik dan weer mijn voordeel mee als cursist. 

De samenwerking heb ik altijd als zeer prettig ervaren omdat Chris een gepassioneerde duiker/mens is die het beste uit mij heeft weten te halen. Chris heeft een positieve levensinstelling wat maakt dat ze vooral bezig is met wat en hoe ik beter kan duiken. Ik heb van Chris nooit gehoord waar ik slecht in ben of wat ik verkeerd doe. Ze is intensief met mij en mijn eigen uitrusting bezig geweest om de maximale prestatie eruit te halen. Hierdoor weet ik nu bijv ook veel beter hoe ik mijn eigen sidemount configuratie kan aanpassen.

(Gevolgde cursussen: MSDT-prep (Dry-suit, Under Water Navigator, Search & Recovery, Drift, Equipment specialty), Sidemount instructeur specialty, Sidemount cursus, TEC-Sidemount, TEC-40 en TEC-45)

Charles Bosma

PADI Course Director sinds 2021

slaging 2_edited.jpg

Chris, de IDC mei was een cursus tussen twee uiterste kandidaten. Je hebt altijd in ons geloofd. De rust die je uitstraalde maar ook corrigerend en strak, dat waardeerde ik. De IDC bij jou heeft me omhoog gewerkt, zowel theorie als praktijk. Jouw gedicht op het whiteboard heeft mij mede gesterkt. Ik WIL het woord is machtig, zegt men het ernstig stil, het kan een berg verzetten, dat ene woord ik WIL. Dank dat je ons hebt willen opleiden tot PADI Instructeur.

Martin van Abswoude

PADI Instructeur sinds 2015

I just successfully became a PADI instructor thanks to Chris. She was very strict with us during the IDC but that resulted in us being among the best prepared candidates at the exam. She was very flexible and creative in altering the course schedule to fit our needs and focus on the points we wanted extra practice in. She also made herself available for questions and extra information whenever we needed. If you do the IDC by Chris, you won’t be disappointed and you will feel completely confident going into the exam.

Jesika Schilder

PADI Instructeur sinds 2015

Assistent Instructeur_edited.jpg

Dank voor de geweldige tijd die je ons gaf bij 5* IDC Center Dive Post Katwijk. Wat hebben we genoten. Eerst ons EFR- en Assistent certificaat op zak en nu zijn we ook Open Water Scuba Instructeur. Dank voor het geduld dat je met ons had en dank voor de flexibele planning die je speciaal voor ons bij Dive Post maakte. Het was hard werken maar wat hebben Mark en ik genoten. En wat is het leuk en nuttig om les te geven in de skills nieuwe stijl voor de Open Water Cursus. Ook dank dat je ons naar Sharm el Sheikh liet komen om het Instructeurs Examen te maken en dat we daar de Instructeur Specialties konden af maken.

Chris, zoals Mark al zei ‘helemaal TOP’. Ik hoop dat nog veel kandidaten van jouw stijl van lesgeven zullen genieten want dat hebben wij absoluut gedaan.

Daan de Haan

PADI Instructeur sinds 2014

dp19_edited.jpg

Twee jaar geleden werd ik Divemaster/ Duikgids in het buitenland. De volgende stap: Instructeur worden. Op de Duikbeurs in Utrecht zocht ik naar de persoon waar ik het meeste vertrouwen in had en Chris Azab stak er met kop schouders bovenuit, als je het hebt over iemand met passie voor het duiken, dan is zij dat wel. Chris beantwoordde mijn vragen met zoveel overtuiging dat ik voor haar koos.

Chris was 24 uur per dag bereikbaar, mocht je met vragen zitten, ze hielp je door je dip heen. We leerden hoe je les geeft in de klas en in het water. Wat ook erg leuk was: de verkoopskills in de winkel van Divepost waar Cees en Gertine Langmuur de leiding hebben. Er kwamen ook klanten in de winkel en deze hebben we geholpen alsof we echte verkopers waren. De echte klanten waren zeer tevreden, gaven aan dat we erg vertrouwd en professioneel overkwamen. Dus Cees mocht je een keer personeel nodig hebben…..

Het PADI examen stelde niet zo veel voor daar Chris ons op een geweldige manier op een hoog level heeft gekregen. Eindresultaat, een droom kwam uit! We werden duikinstructeur, iets waar ik een hele tijd van droomde.Chris, bedankt voor je geduld en het overbrengen van jouw passie. Ook de Staff bedankt en Tino, vriend, wat hebben we gelachen, ik krijg weer spontaan kramp in mijn lachspieren als ik aan de IDC terug denk. Tot slot: Wil jij duikinstructeur worden? Het maakt niet uit waar je woont, Ommen, Harlingen of Nieuwegein? Één ding is zeker, bij Chris Azab moet je zijn….

Hinko Ruis

PADI Instructeur sinds 2013

dp18_edited.jpg

Yes! IE successfully finished, thanks to our amazing Course Director Chris, one of the most dedicated, driven and tireless people I have ever met. She puts her whole heart & soul (and long hours) in her IDC, making sure she “drills” her students for perfect scores during the IE. “Trust is good, but control is better, and control comes through repetition!” She is always honest, always willing to help you go the extra mile, with extra tailored exercises where needed to improve upon our weaker points. A drilling sergeant with a mission and an always present big smile (“diving is fun: show it!”). 

This must have been the coldest IDC and IE in many years with water being 2 - 3 Celsius. But Chris never takes the easy way out, she also joined us loyally in the cold water for as long as it takes – and again with a smile (“cold does not exist: it is a state of mind. You can ignore it if you choose so ☺”). So thanks for keeping up with the “old grey stubborn NOB Pidgeon” (ouwe grijze eigenwijze dakduif)!

If you read this and you are looking for a CD with excellent skills,: don’t look further – you have found her! And of course also thanks to my loyal IDC & IE soulmate Hinko, by making sure the jokes and humor were well balanced with our efforts. Keep it up, Boy! We’ll see each other again!

Tino de Rijk

PADI Instructeur sinds 2013

Martijn van Bemmel

Instructeur en Specialty Instructeur sinds 2012

 

Hi miss Chris! Bedankt voor een waanzinnig IDC! Uitdagend en pittig, maar vooral fun om bij jou de IDC te volgen. Je hebt op een onnavolgbare manier en met grenzeloze inzet en toewijding, Tomas, Inge en mijzelf klaargestoomd zodat we vol vertrouwen het PADI IE in konden gaan. Door jouw grondige en enthousiaste manier van lesgeven zijn we alle drie ontspannen en soepel door de IE gerold en hebben super genoten van de tijd. Ook wil ik je nog even laten weten, dat ik enorm genoten heb van het MSDT-programma wat ik bij jou gevolgd heb en waarbij jij mij enorm veel hebt geleerd. Bedankt voor al jouw ervaringen die je met ons hebt gedeeld. En gefeliciteerd met het behouden van je 100% score. Ik wens je nog heel veel IDC kandidaten toe bij 5* IDC center DivePost in Katwijk ;-)

 

Tomas Slavik

Instructeur en Specialty Instructeur sinds 2012

I did my IDC with Course Director Chris, by 5* IDC Center Divepost and it was an amazing time. We had a great group of IDC-candidates and IDC-staff candidates. Chris did the IDC-course in two languages what was nice for everybody. I knew she had already international experience. I learned so much from her and she helped me with all my questions. Chris gave us before the IDC started, questions to check our self with the Instructor manual. So we could do in our own time our own preparation, where ever we were. After a couple of days I could dream the PADI Standards. We did lots of training in the pool and in Open Water and we had so much fun together. I also loved it to be by 5* IDC Center Divepost in Katwijk, everything was perfect arranged. Cees helped me with a good place to stay. Cees and Chris were always so positive and made us all positive thinking. The PADI Instructor Exam was success for all of us. Our Course Director Chris came with us to support us. The result of the hard work and nice time during the IDC. I came back in October 2012 for the MSDT-program with her. Again, lots of fun and everything well organized with great dives. Chris and 5* IDC Center Divepost, thank you so much for the fantastic time. The best diving courses I ever had in my life! You want to become a PADI Instructor? Book your IDC by 5* IDC center Divepost in Katwijk with Course Director Chris!

 

Rian Onderwater

Instructeur en Specialty Instructeur sinds 2012

Mijn naam zegt al genoeg waarom ik PADI instructeur wilde worden. Drie jaar geleden werd ik Divemaster en DSD Leader. Ik heb veelvuldig geassisteerd en DSD programma’s verzorgd. Mijn  bloed "stroomde" verder dan ik had gepland. Toen Dive Post Katwijk PADI 5 Star IDC duikcentrum werd,  werd in Chris Azab een ervaren PADI Course Director gevonden, waarmee een perfecte samenwerking is aangegaan. Na kennismaking was het meteen duidelijk dat ik de IDC zou doen met Chris Azab als "mijn" PADI Course Director.

Het IDC Gold pakket was snel geboekt. Een succesvol besluit en niet alleen vanwege het behaalde resultaat. Na een goede voorbereiding heb ik met Chris en iedereen die meegeholpen heeft, een fantastische IDC gehad, ik heb veel geleerd en ik heb ook ontzettend veel plezier beleefd. Een zeer intensieve cursus, maar dankzij de ervaring van Chris, haar inspirerende manier van presenteren en haar oneindige passie voor de duiksport kan ik terugkijken op een waanzinnig gaaf vervolg van mijn PADI opleidingstraject.

Tijdens het Instructeurs Examen kon ik zonder enig gevoel van stress laten zien wat ik geleerd had en genoot ik van het hele examenweekend. Dit is "Continuing Education" zoals het behoort te zijn!! Chris en 5 Star IDC Center Dive Post Katwijk, dank voor deze geslaagde cursus! Ik raad iedereen aan, die een IDC wil doen, deze site goed door te lezen en contact op te nemen met Course Director Chris Azab. Maak net als ik een onvergetelijke ervaring van jouw IDC. Succes met je keuze en hopelijk tot snel in Katwijk bij 5* IDC Center Dive Post en jóuw PADI Course Director Chris.

 

Hans Caspers

Instructeur en Specialty Instructeur sinds 2011

Ik heb bij Course Director Chris meerdere instructeurs Specialties gevolgd. En het is elke keer weer een feest om te zien hoe ze, op een rustige, enthousiaste en professionele manier, je de fijne kneepjes en belangrijke punten van de PADI Specialties tijdens de theorie en het duiken bij brengt. Ze geeft je tips en legt altijd het ‘waarom doen we het zo’ uit.

Dit is iets wat mij zeker inspireerde en ik zal dit dan ook over brengen op mijn eigen (toekomstige) studenten. Daarbij verder genomen, de faciliteiten en uitstekende sfeer bij PADI 5* IDC Center Dive Post Katwijk, ben ik er van overtuigd dat elke IDC en/of Instructeur Specialty een geslaagde onderneming zal zijn.

 

Michiel Tieleman

Instructeur en Specialty Instructeur sinds 2012

Via internet vond ik Chris Azab bij Dive Post Katwijk, waar ik de IDC met succes volgde. De IDC is niet voor luie mensen. Als je er voor gaat en je goed voorbereidt, worden de dagen korter omdat je dan sneller klaar bent. Chris vertelt je voor de IDC start, wat je kunt doen als voorbereiding en dat scheelt een hoop. Ze gaf op een aangename manier les, neemt de tijd voor je en doet haar uiterste best om te zorgen dat je de stof snapt. Ze staat voor je klaar en ze heeft zelfs een keer voor me gekookt omdat de supermarkten dicht waren. Behalve het klaslokaal is er ook praktijk en daar was altijd een gezellige sfeer. Zowel in het zwembad als in het buitenwater. Er deden duikers mee, Katja en Jeroen (zij hebben vorig jaar haar IDC bij Chris gedaan) en DM’s Paul en Hans. Ik koos om de IDC in Maart in Nederland te doen terwijl het water 4 graden was. Iedereen die meeging maakte het voor de ander zo leuk dat de kou geen factor was. Hoe gemoedelijk de sfeer ook was tijdens de IDC, het is een intensieve cursus, maar het resultaat mag er zijn!

Chris heeft veel geduld en zorgt dat je aan hoge standaards voldoet. En daar pluk je tijdens het PADI 

 

Katja Geelof

Instructeur en Specialty Instructeur sinds 2011

Ik heb de IDC en meer dan 7 Instructeur Specialties bij Chris gevolgd en haar manier van lesgeven als erg prettig ervaren. Er ging een wereld voor mij open toen ik haar positieve methode van lesgeven zag. Voordat ik naar de IDC ging, kende ik eigenlijk alleen maar Instructeurs die een meer militaristische manier van lesgeven hadden en ik was zelf als Divemaster destijds ook zo opgeleid. Dan denk je dat dat de bedoeling is! Ik was dus ook blij verrast toen bleek dat Chris ons leerde dat er een heel vriendelijkere manier is om te communiceren met je cursisten. Met de PADI Smile :-)

Chris heeft eindeloos geduld en laat diverse manieren zien hoe je een doel kunt bereiken en de skills kunt doen. Tijdens het IE (Instructeurs Examen) begreep ik van de PADI examiner dat de kandidaten die Chris heeft voorbereid tijdens de IDC altijd erg goed opgeleid zijn, een hoge standaard! Dat bleek later ook wel toen we de cijfers tijdens het IE te horen kregen :-)

Ik zou iedereen die de IDC wil doen, aanraden om dat bij Chris te gaan volgen. Mocht je vragen hebben over hoe ik de IDC heb ervaren met Chris, dan mag je altijd contact met mij opnemen.

bottom of page