top of page

Shark Conservation

Prijs

€ 199

Duur

1 dag

Over de Specialty

Haaien zijn cruciaal voor de ecosystemen onderwater. Ze zorgen voor een balans in de populatie van verschillende jagende vissoorten en houden de oceanen gezond door zieke of dode dieren op te ruimen. Verschillende lokale economieën hebben een afhankelijkheid van haaien onder andere omdat haaien een toeristische attractie zijn en voor lokale vissers een inkomstenbron zijn.


Wereldwijd is de haaienpopulatie aan het dalen. Overbevissing heeft vele haaigemeenschappen uitgeput tot op het niveau van bedreigde diersoort. In veel gevallen is het aantal gedaald met meer dan 80% en sommige haaisoorten staan op de rand van uitsterven. Met name Europese haaisoorten zijn in gevaar met ongeveer 1/3 van de soorten die op uitsterven staan, één van de hoogste niveaus in de wereld.


Er zijn veel acties nodig om deze bedreigingen het hoofd te bieden. Het beheersen van de haaivisserij is van primair belang, daarnaast zijn handelsbeperkingen en het monitoren ook van belang. De AWARE Shark Conservation Diver cursus helpt deze doelen te bereiken door de cursisten bewust te maken van wat er speelt en ze te inspireren om in actie te komen om de haaien te beschermen.


De onderwerpen die we in deze cursus behandelen zijn:

  • De waarde en het belang van haaien voor de onderwater ecosystemen en economieën die van die gebieden afhankelijk zijn.

  • De oorzaken van het verval van haaienpopulaties

  • Inzicht geven in wat er mist in het huidige haaivisserij beheer

  • Het opklaren van misvattingen over haaien

  • Hoe je actie kunt ondernemen om de haaien te helpen overleven.


Ook als niet duiker kun je met deze cursus mee doen, je krijgt dan een certificaat aan het einde van de cursus. Duikers maken twee duiken als onderdeel van deze cursus en verdienen daarmee het specialty brevet. De kans dat we haaien tijdens deze duiken zien is natuurlijk minimaal, maar niet geschoten is sowieso mis :-)

Vereisten

12 jr, Open Water

bottom of page